Hur bestämmer man om man ska låta Klippa sin hund eller Trimma sin hund?
Det har blivit en allmän osäkerhet kring begreppet ”Hundtrimning”, jag tror det hänger ihop med klippmaskinen som ofta kallas för ”Trimmer”. Men det är så att även om klippmaskinen kallas trimmer så trimmar man inte hunden med den. Man klipper.
Att trimma hunden, eller hundtrimning, betyder att man plockar håren för hand, ett hantverk som inte involverar några maskiner.
Vi börjar med att dela in de olika pälsarna:
Enkelt hårlag betyder att det endast växer täckhår på hela kroppen, utan någon underull.
Raser som t.ex. Pudel, Shih Tzu, Bichon Frisé & Havanais har enkelt hårlag.
Dessa raser kan rakas och klippas utan problem året om. Man måste dock vara försiktig med att raka ner hunden helt på sommaren, då man utsätter den för risken att bränna sig i solen.
Dubbelt hårlag betyder att det finns både täckhår och underull.
Täckhåren är långa, glansiga och sträva. Underullen är tjock, mjuk och gråaktig. Raser som Shetland Sheepdog, Pomeranian, Spetsar har dubbelt hårlag.
Även alla strävhåriga raser som West Highland Terrier & Schnauzer har dubbelt hårlag.
Vilken behandling passar din hund?
Trimning – dubbelt hårlag
Trimning betyder att man plockar de täckhår som sitter löst för hand, de som är mogna, alltså inget som ska göra ont på hunden. Detta är något man gör på strävhåriga raser, även Spanielraserna kan trimmas.
Exempel på trimraser är Strävhårig tax, Borderterrier, Cairn Terrier mf.
Okej, så resten klipps! .. eller?
Nej, så enkelt är det inte. Det finns en variant till och det är Ullurkamning:
Ullurkamning – dubbelt hårlag
Detta är behövligt speciellt vid fällningsperioderna, man ska dock vara noga med att ullen inte trasslat sig i botten mellan fällningsperioderna för då blir det svårt att ullurkamma. En tjock päls som t.ex en Collies behöver kammas kontinuerligt, gör man inte detta så blir ullen tjock & trasslig och när man ger sig på ullurkamningen så blir det snarare tovutredning än ullurkamning.
Tovutredning är något som gör ont på hunden, och på Hundarnas Salong jobbar vi inte med något som gör ont. Att slita och dra i tovor gör ont i hundens hud och i hundfrisörens hjärta, så därför säger vi nej till tovutredning.
Exempel på hundar som har underull är Golden Retriever, Shetland Sheepdog, Pomeranian, Spetsar.
Men resten klipper vi!
Klippning – enkelt hårlag
Klippraserna har inte lager på lager principen, inga sträva hår och ingen underull. Hit hör bl.a Pudel, Shih Tzu, Bichon Frisé m.fl. Frisyren på dessa raser anpassas efter hur mycket energi man vill lägga på Pälsvård.
Gillar man att borsta & kamma så kan man ha en längre fluffig variant, tycker man det är riktigt tråkigt med pälsvård så är det bättre att klippa kort.
Vad händer om man inte borstar?
Det uppstår tovor och tovor snörper ihop sig och drar i huden, även dessa gör ont att reda ut. Pälsen på dessa raser är inte direkt värmande på vintern, eftersom de bara har ett lager päls, när det blir blött ute så kakar det lätt ihop sig och då samlas smuts & väta. Hunden slickar i sin tur för att försöka bli ren men resultatet blir fler tovor och till sist har pälsen filtat ihop sig. Att inte göra något åt en sådan päls klassas faktiskt som vanvård.
Därför rekommenderar jag alltid att ta tag i tovor så fort de uppenbarar sig. Klipp bort tovan eller anlit någon om du tycker det är läskigt. För en tova blir lätt två tovor och två tovor blir fler, till sist har du en genomtovig hund.
Apropå vanvård, det blir lätt en ond cirkel när det gått för långt – för man skäms i dessa situationerna eftersom ingen vill sin älskling något ont, därför ska du ska komma ihåg att jag dömer ingen. Jag blir inte sur om din hunds pälsvård kommit på efterkälken, däremot så blir jag glad över att du tar tag i det!
Jag finns här för att hjälpa ägare & djur ur den onda cirkeln som lätt uppstår med tovor.
Vid eventuella funderingar kring vad som passar er bäst vänligen kontakta oss,
0708-83 19 52.
/Jessica, din Hund- & Kattfrisör