FAQ

Frequently Asked Questions

BESÖKET
-Får jag vara med när ni klipper mitt djur?
Vid katt föredrar vi om ni är med under behandling, det är dock inte nödvändigt.
Vid valp kräver vi att ni är med första gången.
Vid ett vanligt besök: Självklart får ni vara med!
Hade det varit omvänt hade jag velat se vem som hanterar mitt djur och hur.
Dock vill vi göra er uppmärksamma på att om djuret inte är lugnt när ni är närvarande kan vi vilja prova att ni sätter er i stolen, eller i väntrummet alternativt lämnar lokalen. Vi arbetar utifrån djurets behov i första hand.
Om ni är med under behandling vill vi även be er om att inte ömka djuret, att låta det krypa upp i er famn eller prata onödigt mycket. Tysta lugna och tydliga rörelser räcker oftast. För mycket ord och kommandon kan ge stress. Framförallt ska ni undvika ordet Nej.

MIN HUND BITS
-Får den komma ändå?
Ja, så länge den är hanterbar så ska vi göra vårt yttersta att hantera situationen. Men införskaffa en egen munkorg till hunden, som passar dennes nos. Vi har munkorgar men det är alltid bäst att ha sin egen, som luktar sin och inte andra.

KLOKLIPP
-Klipper ni klor?
Ja, vi klipper klor. Det ingår i de stora behandlingarna, de som innehåller bad.
Har ditt djur väldiga problem med momentet kan vi behöva hjälp av dig, när ni hämtar efter behandlingen provar vi ihop. Vanligtvis är det inga problem, men vi vill göra er uppmärksamma på att vi inte behandlar djur som är väldigt rädda för att inte traumatisera någon individ.

ÖRONHÅR
-Rycker ni öronhår?
Nej. Detta kan skapa problem, stjälpa mer än hjälpa.

ÖRONRENGÖRING
-Tvättar ni öron och behandlar öronproblem?
Nej, av samma anledning som föregående.

ANALSÄCKAR
-Varför tömmer ni inte analsäckar?
Det finns flera anledningar, analsäckarna ska hunden tömma själv när den gör nr2. Finns problem med detta ska man söka veterinär. Har veterinär sagt att det är ok för er att ta hand om detta problem så har veterinären också visat er hur.
Skulle vi utföra detta i vårt badkar fylls det med en doft som indikerar skräck till nästa kund. Detta är inget vi vill.
Vanligtvis när vi får frågan om att hjälpa till kan vi känna efter om det behövs tömmas och då är svaret nästan alltid ”Nej, där är inget”. Om det behövs, då vet ni och ingen fråga behövs. Tro mig.

DRÄKTIGHET
-Klipper ni dräktiga tikar?
Nej. När tiken är dräktig och upplever stress kan hon föra över det till fostren och vi föder upp en ny generation rädda hundar. Detta känns onödigt.
Planera klippningarna och dräktigheten så dessa inte krockar.

VALPKLIPPNING
-När är det dags att klippa valpen?
Med en gång, i princip. En seriös uppfödare har redan gett valpen en liten introduktion till trimbordet och redskapen innan valpen har sålts till dig. Många missar dock detta steg.
När er valp är hemmastadd och lugn i sitt nya hem hos dig är det dags att bege sig på upptäcksfärder i området utanför hemmet. När detta är tryggt och ni har en relation kan man börja introducera miljöträning hos t.ex. hundfrisören, veterinären m.m.
Vi erbjuder valpputs som första steg hos oss, det tar ca 45min (ungefär vad en valp orkar med) och vi klipper det mest nödvändiga enligt dig – exempelvis runt ögon, tassar och hygienen.
Inför en valpputs ska hunden vara nybadad, kvällen innan eller på förmiddagen om du har en eftermiddagstid, borstad och nyrastad. Ta med ordentligt med gott MJUKT godis, tex köttbulle delad i 20-30 bitar. Ta inte med köttfärs, det är svårt att hålla, hårt godis/foder brukar sällan tas emot av valpen när den tränas. Det ska vara lättuggat så valpen inte behöver tänka eller jobba så mycket med belöningen.

-Varför ska valpen miljötränas?
För att du ska få en så trygg hund som möjligt.
Om en hund blir överröst av intryck, ljud och händelser kan det leda till trauma.
Vissa raser är extra rädda om sina framtassar och klor, andra vägrar att bli hanterade i ansiktet, några är väldigt privata av sig och vill absolut inte bli klippta kring kön och anus. Tränar man hunden i tid med positiva upplevelser och erfarenheter har man större chans att få en trygg salongshund.

ADOPTERADE HUNDAR
-Kan ni klippa min gathund/omplaceringshund?
Visst kan vi det! Det brukar inte vara några problem, så länge hunden har fått bo in sig hos er. Det är inte riktigt läge att lämna in sin hund på salong när den nyligen förflyttats från en miljö till en annan. Låt er adopterade familjemedlem bo in sig hos er ett tag, minimum en månad helst ett halvår-år. Det finns akuta situationer och mindre akuta, beslut tas efter hur läget ser ut.

BAD
-Måste ni bada hunden, varför kan jag inte göra det själv?
Hundar lever på golvet och marken, där är det smutsigt. Grus och sten fastnar i pälsen vilket i sin tur hamnar i mina verktyg och förstör dem. Även om ni badat precis innan, så är inte hunden nybadad när den kommer till mig.
En nybadad päls har rest sig och är därför mycket lättare att klippa snyggt. Skulle det finnas tovor i pälsen är dessa lättare att hantera efter bad hos mig.

-Vilka hundar får dispens?
Juniorer och seniorer. De unga behöver tränas och får en mjukstart, de äldre orkar möjligen inte stå i 1-2h och får dispens pga det. De ska dock vara så nybadade som möjligt hemifrån, med extra schamponering och noggrant i alla vrår inkl rumpa, kön, mellan varje tå och dyna etc.

AVBOK
-Varför kostar det att avboka försent?
För att jag värdesätter min tid, den tid ni bokat innebär en inkomst för mig. Dyker ni inte upp/ avbokar försent har jag inte en chans att ge tiden vidare och min inkomst uteblir.

DEN LUGNA SALONGEN
-Varför kallar ni er för det?
För vi jobbar med en individ åt gången och anpassar behandlingen efter individen.
Tar man emot fler kunder samtidigt ökar stressnivån i salongen, en hund skäller, en gnyr och en kissar på sig. Tar man en åt gången så får den full uppmärksamhet, stressen minskar och man kan adressera eventuellt problem med en gång. Därför håller salongen andra priser än andra salonger som kanske kör dubbelt på samma tid som vi behandlar en. För oss är det självklart att djuret inte ska betala priset med sin säkerhet och välmående.

-Varför utbildar ni er inom allt möjligt och inte bara frisering?
För allt hänger ihop. Från en kloklippning till ryggont.
Hur påverkar kosten huden och pälsen? Hur påverkar tidigare erfarenheter hunden idag?
Jessica har utbildat sig och gått kurser inom hundfrisering, kattfrisering, posttraumatisk stress syndrom, fear free, lugnande signaler, förstå hunden, rörelse och massage m.m.

Publicerad av hundarnassalong

Educated, certified and professional dog and catgroomers working with Fear Free methods

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: