Våga säga nej

Det är svårt att säga ifrån, att stå upp och sätta ner foten. Speciellt när du är på besök hos en i sin ”arbetsuniform” och på deras mark. Men för din hunds skull hoppas jag att du vågar lyssna på din magkänsla och tar ett beslut efter du tittat på ditt djur och hur det mår i situationen.

Alltför ofta får jag in hundar som tvingats till hantering, oftast handlar det om kloklippning. Det är samma scenario som målas upp varje gång, om 2-3 personer som håller fast hunden medan en försöker få fatt i tassen och klorna. Efter en tids stretande och känslan av att inte ha kontroll över situationen tar hunden slutligen till tänderna och då sätts munkorgen på (om den inte redan sitter på vill säga). Panikskriket hörs ut till ägaren som fått lämna rummet med ursäkten ”det blir lugnare om du inte är med”. Detta övergrepp kan pågå upp till ca 30 min (en evighet!) och sätter djupa ärr i hundens själ, tillit till människor i uniform är förstört, rädslan för sterila miljöer och halkiga golv och höga bord är utlösare för panikkänslor. Vill det sig riktigt illa kan ingen hantera din hund längre, med hantera menar jag att en utomstående ska undersöka eller klippa din hund måste få röra den för att kunna utföra sitt jobb..

Eftersom jag hört detta så många gånger nu av helt olika ägare, från olika delar av Nv Skåne, så är jag nu, milt sagt förbannad. Tar man det bara lugnt & i hundens takt så går det både snabbare och är bestämt mycket trevligare. Jag blir väldigt illa berörd av historierna och ledsen över den vanmakt ägarna ställs inför, som vill kunna lita på den yrkeskunniga och därför väljer att blunda för sitt djurs signaler som säger ”stopp, vänta, backa bandet”.

Så lova mig, stå upp för din hund, säg nej, var din hunds beskyddare och gå därifrån om du hamnar i en sits som inte känns okej. ❤

Igår träffade jag en valpägare som berättade att de höll på att hamna i den sitsen på en kloklipp på dropin. Hunden togs upp i famnen av en anställd och en annan skulle klippa, vad som hände mellan lyftet och starten av kloklippningen vet jag inte riktigt men enligt ägaren togs munkorgen fram. Eftersom de varit hos mig tidigare och sett hur det skulle gå till hann matte finna sig och sa ”Stopp! Tack men nej tack!”, tog sin hund och gick innan skadan var skedd. Det värmde mitt hjärta, det gjorde gott ända in i min själ och jag hoppas med detta att fler vågar göra samma.

#hundarnassalong #helsingborg #hundtrim #kloklipp #klippaklor #hund #katt #fearfree #hmärkt

Publicerad av hundarnassalong

Educated, certified and professional dog and catgroomers working with Fear Free methods

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: