Kan din hundfrisör hund?

Har du funderat över hur länge hunden är ensam med frisören, och på vad som händer, hur det går? Det enda du kan lita på är orden från frisören som säger hur det har gått. Förhoppningsvis är hen ärlig mot dig.

Vissa, eller många hundar, tycker det är besvärligt med hantering. Därför är det mycket viktigt att du som hundägare förbereder din hund på hantering. Med hantering menar jag:

  • Bli lyft
  • Stå på bord
  • Lyfta på tassar och svans
  • Titta i mun och i öron
  • Bli borstad och kanske även få lyssna på en klippmaskin
  • Få nosa och känna på maskinen
  • Har du ingen maskin hemma? Ladda hem appen Shaving prank till din mobil, med den kan du träna simulerad klippning.

Träna alltid med öppna kort, var tydlig och ärlig mot din hund. Ha en plan för hur stegen ska se ut, förbered med belöningar som ni använder under tiden ni tränar och belöningar att använda efteråt när ni är klara. Visa ett verktyg och erbjud en godbit, viktigt att du använder avstånd och inte har verktyget uppe i ansiktet och sedan trycker in en godis i munnen. Vissa hundar svarar positivt på att du håller ett steg ifrån med ditt verktyg. Prova sedan att beröra området du vill jobba på, belöna och fortskrid så länge hunden vill vara nära dig. Jobba med pauser, om vi behandlar intensivt utan pauser eller dialog med hunden brukar det bli för mycket

Det är viktigt att ni inte blir ovänner, är det så att tålamodet tryter eller hunden inte accepterar det du gör så släpp efter och avbryt hellre än att pressa för hårt.
Avsluta med att göra något hunden älskar att göra, är det att göra tricks så gör ni favoriterna som sitter i ryggen så hunden kan avsluta med högt självförtroende och du kan bli stolt över din hund igen. Det är bäst om ni kan gå ifrån situationen med flaggan i topp. Känslor är viktiga.
Tycker din hund om att jaga bollen så låt den göra det en kort stund, eller varför inte kampa med trasan?

Hantering behöver din hund kunna acceptera hos en frisör, och är den ovan så kan det bli svårt.
Kan dessutom din frisör inte hundspråk, utbildat sig i den senaste träningen och följt den senaste forskningen, så kan det bli riktig pannkaka. Med pannkaka menar jag trauma, svår tillitsproblematik och panikkänslor hos din hund.
Varför jag poängterar att det ska vara ny & färsk utbildning är för att det hänt så otroligt mycket inom hundträning samt psykologi de senaste 2-10 åren! Ännu mer har hänt inom hantering, det etiska tänket har förändrats och vi har lärt oss mer om hur hundar lär sig samt hur de uppfattar saker och ting.

Att kuva en hund, eller att en hund ska stå pall och bara acceptera för att vi har bestämt att ”så ska det vara”, är något jag idag inte använder eller ens vill tänka på.
Inte för sällan ser jag hässjande hundar som slickar sig om nosen, uppspärrade ögon, öron som ligger slickat bakåt på sociala medier med texter som t.ex ”OMG how cute!”. Det vrider sig i hela magen på en som kan hund, frisören har totalt missat eller ignorerat alla signaler från hunden. inte nog med det – frisören har även satt en kamera i ansiktet på den. Frisören som BÖR kunna hund och se deras stressignaler snarare än tänka på hur många likes de kan få på facebook.

Supersöta hundar, men de påvisar stress och är inte bekväma i situationen.

Tecken att ha koll på: slickar sig om nosen, visar ögonvita, hässjar, öron bakåt, tassarna dragna tätt intill kroppen, t om ställt sig på bakbenen för att komma undan, stora ”valögon” (whale eyes), höjda ögonbryn och bekymrad blick.

Tyvärr, måste jag säga, så har inte tänket nått alla hundfrisörer. Det är ett jättestort ”Tyvärr”! Eftersom hundfrisörer är de som tillbringar längst tid med era hundar, förutom veterinärer som behandlar djur som är inlagda pga sjukdom, helt ensamma utan insyn utifrån
Det tar lång tid innan den nya kunskapen rinner ner från de främsta hundinstruktörerna, psykologerna, ner till veterinärer och sist hundfrisörer.

Det jag sett och upplevt vill jag helst inte dela med mig av, det jag hört från hundägare och det jag ser hos hundar (och även katter) jobbar jag med att försöka sudda ut från både deras och mitt minne.
När ditt djur är hos mig jobbar jag med att vinna tillit och godkännande, att få lov – att ditt djur säger okej är det viktigaste för mig. Det kan ta tid men än så länge har jag inte misslyckats, och när det gör det möts jag av glada ägare och ännu gladare djur. Fullkomliga pusskalas, glädjeskutt och propellersvansar, ibland får jag sms om hur deras hund står utanför min port på sena kvällspromenaden och bara längtar att få komma in till Hundarnas Salong.
Så man kan säga att jag tränar din hund under tiden den är hos mig, jag tränar på att finslipa hanteringen, tränar på start- & stoppbeteenden. Men eftersom en del av det hela också handlar om att få hunden klippt efter era önskemål med hundens godkännande blir det ingen renodlad träning, det blir ett samspel mellan mig och din hund. Ett samspel som de förstår och lär sig.

#hundspråk #hundfrisör #hmärkt #vetduvemduanlitar

Publicerad av hundarnassalong

Educated, certified and professional dog and catgroomers working with Fear Free methods

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: