Gästblogg: Karin Nyméri

Karin Nyméri är ägare för Nyméri Hundperspektiv och arbetar som hundinstruktör, hundpsykolog och assistanshundsinstruktör.
Här på bilden syns Karin ihop med sin egna assistanshund Idun.

Gulligt hundklipp! Eller?

En av de bästa sakerna med internet är alla gulliga djurklipp. En video på en gullig valp kan verkligen bidra till ett stort leende och värme i hjärtat. Tyvärr är det dock många klipp som inte alls är gulliga som man kanske först kan tro. Eller där djuret själv inte känner den där glädjen och värmen som en mänsklig publik kan göra. Vi är nämligen många gånger så dåliga på att läsa av djur som är stressade och obekväma.

Ett beteende som i vissa fall kan betyda glädje och kärlek kan i en annan kontext visa på otrygghet, rädsla, stress eller på att hunden försöker skapa fred där den upplever en potentiell konflikt eller spänd stämning.

Hundar som blir missförstådda på detta sätt syns mycket på internet och får ofta mycket positiv respons, klippen sprids och allt fler blir imponerade och tycker att det är så en hund ”ska bete sig”.

Tyvärr sprids ibland även sådana här videor från personer som jobbar professionellt med djur.

Läs det finstilta.

För att skapa förutsättningar för bra möten, positiva salongsbesök, lugna kloklippningsstunder måste vi bli bättre på att känna igen tecken på stress hos hund. Kolla på filmer med ett kritiskt öga och få förståelse för vad som skapar obehaget.

Det räcker inte med att vi ser när hunden talar i stora bokstäver (d.v.s. när hunden morrar eller bettmarkerar). Då har det gått för långt. Vi måste läsa även det finstilta och visa att vi förstår.

Lydighet eller känsla?

Jag är av den fasta övertygelse att hundens känslor alltid är mer relevant än hundens beteende. Sen hänger dessa ofta ihop. Men vart vi väljer att fokusera är avgörande.

Bara för några dagar sen fick jag höra av en veterinär som tagit blodprov på min hund att hon ”varit duktig”. Vad det betyder har jag ingen aning om. Att hon var still? Att hon inte morrade, inte bet? Eller att hon var avslappnad och glad (vilket jag tyvärr vet att hon inte var)?

En hund som står still eller passiv i en situation som naturligt skulle stressa många hundar väcker direkt frågan varför? Är just denna hunden bekväm i denna svåra situation? I så fall, underbart!!

Eller är hunden i så pass hög stress att den stängt ner? Är denna hund i ett tillstånd av inlärd hjälplöshet då tidigare flykt- och eller försvarsförsök inte fungerat? I så fall mår hunden mycket dåligt även om den till synes ser lugn ut.

En hund som står still eller passiv i en situation
som naturligt skulle stressa många hundar
väcker direkt frågan varför?

Lydighet eller känsla

Här är några (av många) beteenden/signaler som man ofta ser i gulliga hundklipp på internet:

  • Gäspningar
  • Nosslickar
  • Hunden lutar sig bort
  • Vänder bort huvudet
  • Blinkar
  • Flåsar
  • Hunden är som en robot (upplevs som extremt lydig)
  • Överdrivet vänlig, t.ex. försöker slicka i ansiktet

Ett annan varningsflagga kan hissas om en procedur ser ut att fungera väldigt bra med en främling men som vanligtvis inte funkar bra med dig som ägare. Många hundägare tar på sig skulden och tror att det är dom som gör något fel när det egentligen handlar om att hunden vågar vara sårbar och ärlig, ägare – hund emellan, men inte med en främling som man inte riktigt vet var man har.

Hunden vågar vara sårbar och ärlig, ägare – hund emellan.

beteenden och signaler

Det finns många, många fler signaler och beteenden som kan visa på stress hos hund och att lära sig läsa hundens språk är en av de viktigaste vi kan göra som hundägare. Både för att se till att hundens upplevelser blir av god kvalitet men också för vår relations skull. Läs på, lär mer och observera, observera och observera lite till.

Tecken att titta på efter hunden varit med om något potentiellt påfrestande (som t.ex. ett salongsbesök) 

  • Är det glädje eller lättad hunden visar när den kommer ur situationen eller blir hämtad? Det kan vara svårt att se skillnad ibland!
  • Är hunden extra trött efteråt, när den fått tid att varva ner (jämför med tröttheten efter t.ex. ett träningspass som pågått under samma mängd tid. Rädsla och spänning blir man väldigt trött av.)?
  • Är hunden väldigt uppvarvad och har svårt att komma till ro?
  • Hunden skakar av sig (kolla på sammanhand, när skakar hunden sig, är det konsekvent en liten stund efter vissa händelser? Eller handlar det bara om att t.ex. tillrätta lägga pälsen eller skaka av sig vatten?)

Återigen, samma beteende kan tyda på olika saker i olika sammanhang. Och det gör detta lite krångligt. Det är viktigt att titta efter mönster och inte fastna vid små enskilda beteenden utan se helheten och hela hunden för att få en bättre förståelse av vad hundens beteende kanske kan betyda.

Vad kan du lära dig om din egen hund?

Vad ser du?

Boktips för den som vill lära sig mer:
I samspråk med hunden LUGNANDE SIGNALER – Turid Rugaas
Hundens beteende En fotoillustrerad handbok – Barbara Handelman
Vad säger min hund? Lär dig förstå din bästa vän – Lili Chin

Titta en gång extra nästa gång det dyker upp ett gulligt klipp. Vad ser du? Vad kan du lära dig om hundspråk, hantering av hund och vad kan du lära dig om din egen hund?

/Karin Nyméri,
Nyméri Hundperspektiv nymerihundperspektiv.se
Hundinstruktör, assistanshundsinstrukrör, hundpsykolog

Publicerad av hundarnassalong

Educated, certified and professional dog and catgroomers working with Fear Free methods

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: