Vem är det som bestämmer?

Hunden och människan, ihop i symbios. Eller? Vad händer om hunden vill bestämma, om den bits eller morrar, då måste väl vi får trycka till den för att tala om VEM som egentligen bestämmer? Jag menar, så hunden inte får för sig saker..
Faktum är att ju hårdare vi blir, ju mer arga och bestämda vi blir – desto argare och farligare blir hunden.

Men får hunden verkligen för sig att den är in charge? Eller är vi bara nojiga över att snubbla från toppen? Vi bestämmer: När hunden ska födas, vem den ska bo med, vilka regler som gäller, vad den ska äta och när. Vi bestämmer om den får para sig, eller om den ska kastreras/steriliseras, när den får gå ut och gå på toaletten och vi bestämmer vem som får hälsa eller inte. Ja, vi bestämmer hela hundens liv.

Hur hade du känt det om du inte fick bestämma
över dina egna behov, begär eller kropp?

Vad betyder ett morr?

Ett morr är en signal till ”ge utrymme”, du ska alltså backa och avlägsna vad som är jobbigt i situationen med en gång. Får jag denna signalen på trimbordet, som hundfrisör, tackar jag alltid hunden för att den sa till mig i tid, och de flesta ser chockade ut när jag säger tack. Hunden är alltså van vid att bli fy’ad när den morrar. Ett morr betyder låt mig vara och nästa steg är ett bett. Så tacka alltid för att du fick varningen. Det är som att Muhammad Ali skulle stå framför dig och tala om att ”Fortsätter du så kommer jag att svinga mot dig”, står du kvar får du fint skylla dig själv. Samma är det med ett bett, det sker aldrig från klar himmel.

Vad är ett bett?

Ett bett är när hunden lufthugger, när den biter mot dig i luften. Detta räknas som bett och ska tas på allvar, hunden har redan gett alla sina signaler och ser ingen annan utväg än att bita sig fri. Därför ska vi alltid respektera hundens signaler och aldrig fy’a bort ett morr som är sista signalen innan allvaret.

Varför hamnar vi i situationer där hunden känner sig hotad?

För vi troligt missuppfattat hela situationen och inte sett signalerna. Möjligen har vi en inställning om att hunden måste domineras, med den inställningen försvinner förståelse & ödmjukhet för en annan individ.
En hund som inte uppskattar situationen blinkar ofta med ögonen, nosslickar, vänder huvudet bort eller går ifrån, sänkt huvud, sänkt svans och något spänd i sitt uttryck. Att förstrött gå och lukta i backen är en lugnande signal, den säger att ”jag är fredlig och vill inget illa”, eller om hunden lägger sig platt ner alternativt vänder upp magen när du närmar dig. Ha som regel att hunden ska närma sig dig och inte tvärtom.


Visste du förresten att hundar ogillar kramar?
En hund som blir kramad slickar sig ofta om nosen, blinkar o.s.v.

Vill hunden bestämma?

Nummer ett så är hunden ett fredligt djur, den önskar inga konflikter för konflikter betyder onödiga skador. I princip inget djur vill bli skadat för det betyder för mycket problem (såklart). Därför använder djuren sig av flera signaler och metoder för att lugna ner situationer som lätt kan eskalera.
Nummer två så tror jag att hunden vill få bestämma – någon gång. Det är essentiellt för god livskvalité. Men vi kan tänka lite som med barn: det behövs ramar och strukturer för att det ska fungera. Varm choklad och KaramellKungen hela veckan funkar inte. Demokrati och en yes-day i veckan däremot behövs för att alla ska vilja samarbeta och dra sitt strå till stacken.


Visste du? Att hundens naturliga flockstruktur är familj
Där alla har uppgifter och turas om att vara ledaren.

Publicerad av hundarnassalong

Educated, certified and professional dog and catgroomers working with Fear Free methods

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: