Gästblogg: Samtycke, Emma Almquist

Emma Almquist och hennes vapendragare Ossi,
Foto: Selina Malik

Emma Almquist är etolog, H-märkt hundinstruktör och mindfulnesslärare.

Ja betyder ja, nej betyder nej. Det låter självklart, men är det verkligen självklart? Jag menar att vi ibland missar viktiga delar i samtycket. Läs vidare så ska jag förklara vad jag menar.

Många har fått lära sig att samtycke betyder att man frågar om lov innan man närmar sig en annan individ – till exempel en hund. Det kan handla om att låta hunden komma till oss för klappar istället för att gå efter den, till exempel. Men det räcker faktiskt inte att vi frågar en gång, innan interaktionen börjar. Vi behöver uppdatera det där samtycket då och då.

Låt oss säga att jag inväntat att hunden kommer till mig innan jag börjar klappa den. So far so good. Jag klappar vid bogen och hunden trycker sig mot min hand. Ett tydligt ”ja”. Men så flyttar jag händerna och börjar klia uppe på ryggen. Nu står hunden still och sänker svansen. Den skriker inte nej – men här skulle jag säga att jag inte längre har ett ”ja” från hunden.

Foto: Selina Malik

Lösningen är att vara lyhörd för hundens viskningar, samt att då och då pausa det vi gör.

När hunden stelnar till, gäspar och tittar bort bör vi se det som ett tecken på att något är fel. Det är nämligen exempel på signaler som vittnar om stress hos hunden. Superviktig kunskap som alla hundägare bör lära sig. När du ser de små signalerna, hundens viskningar, slipper hunden må så dåligt att den behöver ta till tänderna.

Att pausa är ett annat väldigt värdefullt verktyg för att kolla samtycke. När vi pausar och backar kan hunden få utrymme att göra sin röst hörd. Att säga nej. Vissa hundar reagerar på obehag genom att bli väldigt stilla, istället för att backa undan. Först när vi pausar och backar kan dessa hundar känna sig trygga nog att säga ”nej”.

Testa det här i alla sorters interaktioner med din hund eller hundar i din verksamhet. Det skapar en helt ny nivå av äkta konversation mellan oss och hunden.

Emma Almquist,
etolog, hundinstruktör och mindfulnesslärare
Info@djurvetologen.se Djurvetologen.se
”Husdjurspodden”

Publicerad av hundarnassalong

Educated, certified and professional dog and catgroomers working with Fear Free methods

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: