Kattbesök

Hundarnas Salong: fluffig katt

Kattbesök är speciellt, det krävs finess och fingertoppskänsla när man tar emot en katt.
Ofta påverkar resan till och från salongen katten väldigt mycket eftersom katter för det mesta inte reser lika mycket som hunden gör.
Vi behöver därför ha förståelse för detta och läsa kroppsspråket. En stressad katt är svår att hantera, vi har inte möjligheten till sedering som veterinärer har. Alternativet att använda våld eller dominans över djuren finns inte i vår värld, men vi kommer långt med en mjuk och förstående hand och kan på så vis få katten lugn igen.

En viktig del är att kattburen står framme, helst alltid, minst ett dygn innan ni bokat er tid hos oss. Det kan annars bli en röd flagg för katten, buren kommer fram = bilfärd = veterinär eller frisör. Buren kommer alltså att signalera något som inte tillhör vardagen och kanske t.o.m signalerar något som är.. mindre skoj.
Har ni möjlighet så börja gärna med små blifärder när katten är liten, allt handlar om träning och vana, låt helst transportburen stå framme jämt så den kan bli kattens trygga gömställe. Där den söker skydd och lugn, ett mysigt krypin som bara är kattens, där den får vara ifred till 100%.

När ni reser med katten så är bilfärden viktig, ert lugn och alla ljud är viktiga. Körningen bör vara sansad och stabil, rondellkörning-svängar-bromsningar m.m ska ske så mjukt som möjligt. Använd gärna lugnande musik för att påverka bilfärden positivt.
När ni går med kattburen är det allra bästa sättet att bära den som det mest värdefulla ni har i hela världen, ha båda armarna under buren som att ni är hovleverantörer och ska lämna över kungakronan. Detta stabiliserar er promenad för katten och den känner sig tryggare.
Jämfört med att ni bär med en hand i handtaget, se då hur väskan/buren svänger från sida till sida och katten lär bli.. orolig om inte åksjuk.

hundarnas_salong_vetbed

Se till att katten har ett tryggt underlag i buren, plastbotten räcker alltså inte då katten inte får fäste på plasten. Köp gärna en vetbed och klipp till den så den passar botten på buren. Troligt kommer ni få tyg över som ni kan använda som reservunderlag om det skulle ske en olycka i buren under gång.
Vetbed är en gosig matta med gummerad undersida, de är populära av veterinärerna så därav namnet. Jag vill påstå att alla djurbutiker säljer vetbed, fråga efter dom om ni inte hittar.

Ta alltid med er ett reservunderlag, en olycka händer så lätt och det är fruktansvärt för katten att behöva vara i en stinkande bur.

Om katten ska på spa hos oss, dvs lämnas in för klipp eller borstning samt bad, har vi märkt att en filt/snutte är lugnande för katten att ha med sig. Efter badet kan vi gosa in katten med filten så den känner sin hemdoft vilket gör att den känner sig trygg.

Varmt välkomna med er katt till oss, vi hoppas att tipsen känts nyttiga och värdefulla.

#hundarnassalong #helsingborg #kattrim #katt #kattklippning #kattfrisör

Publicerad av hundarnassalong

Educated, certified and professional dog and catgroomers working with Fear Free methods

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: