Hundens ledtrådar och utrustningens baksida

Det är inte sällan en hund kommer till salongen och påvisar smärta, detta kan visa sig på olika sätt och ofta är ägaren helt ovetandes om detta.
Eftersom hunden hanteras i flera olika vinklar hos oss så märks det väldigt tydligt och hunden kan inte längre dölja de hemligheter de annars försöker dölja för oss människor, för de vill helst vara nära oss och hänga med på allt trots ömma punkter eller skador den dragit på sig med åren.
En smärta, eller ett obehag, syns tydligt vid hantering. Hunden försöker komma undan, drar tillbaka sin tass när den ska klippas eller t.o.m bettmarkerar p.g.a smärta.

Även om hunden kan rusa, springa och hoppa utan till synes något obehag kan det trots detta finnas en smärtproblematik i rörelseapparaten. Jag brukar jämföra det med när vi styrketränar; snabba övningar med vikter är enkla att göra, medan långsamma och sega övningar med vikter är svåra att utföra och det är här man märker sina svagheter.
Du märker inte om hunden är smärtfri genom att iaktta dess snabba rörelser eller övningar, lättast ser du det i det lugna och långsamma rörelsemönstret.
Studera gärna din hund när den går och sniffar i trädgården, kanske ser du en stelhet i bakbenet eller en liten linkning i frambenet? Står en tass åt sidan när hunden ska stå i rak position, alltså tasspetsen pekar t.ex. utåt istället för rakt fram?
Sitter hunden som en hösäck och bakbenen pekar åt ett gemensamt håll kan det vara ett tecken på att den avlastar ryggen.
Släpar klorna i marken när ni promenerar, kan du se ett släp/spår i snön t.ex. så kan du enkelt räkna ut var hunden har ett besvär i rörelseapparaten.

Finns det roströda fläckar i pälsen så finns där garanterat ett problem på den punkten, eller är ett och samma område ofta tovigt trots att du borstar och kammar noggrant?
Tovor kan uppstå av utrustningen hunden bär på promenad, tex halsband/sele/täcke, men kommer de återkommande tovorna på t.ex. ett knä så är det knappast p.g.a utrustningen. Tovor och rostfärgade fläckar beror på att hunden slickat mycket på det området, slickningen beror på ett obehag hunden försöker bli kvitt. Smärta eller en hudirritation.
Förutom smärta/obehag i rörelseapparaten kan det även handla om obalans i kroppen som t.ex. allergi och svamp. Var uppmärksam och undersök hunden regelbundet.
Sällan upptäcks problem i rörelseapparaten av veterinär, sök hellre råd hos fysioterapeut för hund.

Utrustning

Vilken utrustning vi väljer att använda på hunden påverkar hundens kropp och ställning. Det finns många råd på marknaden och vissa handlar om att tvinga hunden att gå ”rätt” i koppel utan träning, utrustning som lovar dig att få hunden att sluta dra i kopplet . Detta sker förstås på bekostnad av hundens välmående.

En hund som alltid går med ”fel” utrustning kommer få ”fel” i kroppen.
Det är nästan alltid en felaktig sele inblandad när jag upptäcker smärta i hundens kropp, tyvärr. Dyra selar som lovordats av butiker som problemlösare.
För att störa rörelseapparaten minst är en ”naken” hund att föredra, men vi har strikt hundägaransvar i Sverige och koppeltvång vilket innebär att hunden måste bära utrustning. Kan din hund gå fint i halsband utan att dra så rekommenderar jag ett brett och mjukt halsband, antingen ett fast eller halvstryp utan strypfunktion. Vi stryper inte våra kompisar, eller hur? Släng kedjor och annat som skapar obehag. Obehag hjälper nämligen inte, det gör att hunden drar ännu mer för att komma undan obehaget.

Men att gå i halsband förutsätter att din hund inte gör ryck eller drar, och att du inte

ysele

heller rycker i kopplet. Ett felaktigt knyck kan nämligen orsaka skador på din hunds rygg och nacke.
Ett gå fint i koppel är ett konststycke, det krävs arbete och samarbete. Är konststycket för svårt (det är det för mig) vill jag förespråka en mjuk y-sele som inte klämmer eller skaver på hunden. Med y-sele menas att selen går upp som ett Y mellan hundens framben och upp om halsen.
Skulderbladen ska ligga så fria som möjligt och spännen/knäppen om magen ska inte ligga emot armbåge när hunden rör sina framben.

ysele_fel

Om spännen ligger emot vid armbåge kommer det att skapa obehag som leder till att hunden kommer att börja gå fel för att undvika obehaget. Var kritisk och noggrann när du provar ut rätt sele åt din hund.

easywalk

Den vanligaste modellen för att undvika att hunden drar är easy-walk-sele som blockerar hundens framben. Hunden kan alltså inte sträcka ut sina framben som den är gjord för att göra, resultatet blir korta stela steg. Ni ser kanske på bilden hur dum den är? Med skarpa band dessutom som sitter rätt tight över kroppen brukar den bli rätt oskön för hunden.

vgw

En annan storsäljare är VGW-selen (Very Good Walk) som påstås vara ergonomisk för hunden. Den hade kunnat vara ergonomisk om spännet på manken inte varit så illa placerat. Den ska sitta rätt så tight på kroppen för att inte glida runt, vilket resulterar ett tryck högst upp på skulderbladen. Att det blir antidrag-funktion på denna varianten är för att kopplet ska placeras framme på bringan så hunden stoppas om den drar. Kopplet dras alltså från hundens bringa, över skuldran och till ägaren vilket gör att hunden stoppas i sin framfart och böjs bakåt mot dig. Om man inte lär hunden att gå rätt kommer alltså hunden bli sned. Dessutom ligger selens tight åtsittande remmar i hundens armhåla vilket kan göra att armbågen vinklas utåt och fel benställning uppstår.

juliusk9

En annan populär sele är Julius K9 med alla kopior som följt den.
På de flesta småhundar är den klumpig. ”Plattan” som läggs på ryggen är onödig och skapar obehag för många. Större hundar besväras inte på samma sätt för då blir ”plattan” såpass liten i sitt sammanhang. Personligen tror jag denna sele har blivit en sådan hit p.g.a att den liknar en arbetande militärhunds utrustning och därmed ”cool” plus att man kan specialdesigna egna dekaler och på så vis förmedla budskap via selen.
Största problemet jag har med Julius K9 är remmen över bogen. Även denna stoppar och begränsar hundens rörelser.

halti

Sist har vi halti nosgrimma, den ser man inte så ofta – tack och lov. Halti är ett antidrag-hjälpmedel som bl.a kopplas runt hundens nos. Den jobbar med obehag för hunden och kan ge förödande skador på din hund om det blir ett för kraftfullt knyck/ryck/stopp i kopplet.

Varje hund är individuell och ibland kan en ”dum” sele sitta bra på en hund medan den sitter riktigt jättefel på en annan. Därför ber jag dig att vara grundligt kritisk och testa dig fram, ha alltid hunden med i butiken vid utprovning. Undersök hur varje del av selen påverkar just din hunds kropp.

#hundarnassalong #helsingborg #hundtrim #hundsele

Publicerad av hundarnassalong

Educated, certified and professional dog and catgroomers working with Fear Free methods

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: