Valpbesök

Inför ett valpbesök:

 • Valpen ska ha badats och kammats innan besöket
 • Den ska vara ren, torr och tovfri
 • Valpen ska vara välrastad: alltså ingen ”snabb kiss”. Ta er tiden att faktiskt rasta!
 • Ha hundgodis med / köp på plats i salongens butik
 • Endast en person stannar under besöket:
  Antingen husse eller matte, båda blir för många kockar.
 • Barn lämnas hemma, likaså andra familjehundar.
 • Kom i tid, ta trafik och parkering med i tidräkningen.
  Hunden ska rastas och ha tid att lukta/kissa innan ni går in.

Under ett valpbesök:

 • Var lugn.
 • Ha låga förväntningar, din hund kan inte allt från början. På en valpträning bygger vi självförtroende och lär upp från grunden. Kraven är låga och främsta målet är att skapa en positiv känsla.
 • Använd få ord, undvik kontant prat som t.ex.: ”Duktig, duktig, det går jättebra, titta hit, titta hit” osv. Det är stressande och ger tyvärr varken stöd eller vägledning för hunden.
 • Var en trygg stöttepelare som andas lugnt, inte stirrar i ögonen, kliar lugnt vid örat t.ex. Ger en godis när det går bra och guidar när det är svårt.
 • Låt valpen titta på vad frisören gör. Glöm bilden av att en hund står blickstill på ett bord och tittar rakt fram i alla lägen.
 • Titta – upptäcka – lukta – inspektera är viktigt för alla varelser för att kunna känna trygghet.

Vår filosofi med valpträning:
Vi börjar med babysteps oavsett tidigare träning för att säkra oss om att er hund har en solid grund att stå på. Hantering och klippning ska laddas så positivt det bara går för att kunna klara av det resten av livet.
Trygghet och glädje är våra ledord.

Jessica Schiött, cert. HUndfrisör

Vid ett valpbesök behöver en ägare vara med under hela tiden, som ett stöd och en trygg punkt. Ni får gärna agera godismatare. Tänk på att berömma och uppmuntra med ett lugn, så vi inte skruvar upp energin för högt.
Låt valpen titta och upptäcka, tar den en paus från godisätandet för att titta vad frisören håller på med så är det helt okej. Vi jobbar inte med att lura eller undanhålla något från valpen, efter valpen tittat färdigt – erbjud en godis.
Om vi håller fast valpen eller tvingar den att titta rakt fram när den egentligen undrar vad frisören gör med t.ex. baktassen blir känslan negativ för hunden. Att titta och iaktta är nyttigt!

Ett valpbesök brukar oftast innebära att man provar att stå på ett bord, klipper klorna, klipper runt nos och tassar. Vissa valpar kan gå fortare fram än andra, vissa behöver mer tid innan hela kroppen kan bli klippt.
Grunda gärna hemma genom att träna stå på bord, använd gärna ett halkfritt underlag som gör att det känns tryggt att låta tassarna sjunka in i. Möjligen låna husses trimmer, inte för att sätta i pälsen utan mer för att vänja vid ljudet och när det känns okej kan man gå vidare med att låta valpen vänja sig vid maskinens viberationer.
Visa alltid redskapen för hunden, ge godis och ta bort redskapet. Visa det igen och ge godis. När hunden inte bryr sig så mycket om redskapet så prova att hålla i redskapet och röra det i luften, möjligen kan ni låta lite med redskapet (sax: klipp i luften på säkert avstånd. maskin: starta maskinen på säkert avstånd).
Ljud och viberationer är oftast lite jobbiga att hantera för hunden runt leder och bakom nacken. Ju mer ni tränar och belönar hemma ju tryggare blir hunden på salong eftersom den känner igen händelsen och vet vad den innebär.

Hundarnas Salong: fluffig valp

Vi har en maxgräns på 45min för valpar, det ungefär så lång tid en liten orkar hålla fokus utan att bli frustrerad. Vi ser det lite som en stubin som långsamt brinner av, vi vill avsluta innan stubinen är slut och vi fortfarande är på topp.

Med valpar ber vi er alltid att bada hunden före besöket, för att pälsen ska vara så ren som möjligt och kunna ge ett så gott resultat så möjligt. Är pälsen full med grus och smuts så förstör detta verktygen, skär och saxar behöver slipas oftare och i förlängningen blir vi tvungna att höja priset.

Målet efter valpträningarna är att hunden till sist ska gå som en vuxen hund med full behandling, d.v.s bad+fön+klipp (om det är en klipphund).

#hundarnassalong #valpträning #miljöträning #hundtrim #helsingborg

Publicerad av hundarnassalong

Educated, certified and professional dog and catgroomers working with Fear Free methods

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: