Valpbesök

Med de yngsta fyrbenta är det smart att börja mjukt.
Går vi på med en hel behandling (kloklipp, bad, fön, maskinklippning) första gången så kan det bli för mycket för den lilla valpen. Även om ni börjat hemma med bra miljöträning kan det bli för mycket intryck när det sker på en salong, därför är det viktigt att läsa av valpen och börja med babysteps.

Vid ett valpbesök behöver ägaren vara med under hela tiden, som ett stöd och en trygg punkt. Ni får gärna agera godismatare och uppmuntra valpen. Tänk på att berömma och uppmuntra med ett lugn, så vi inte skruvar upp energin för högt.
Låt valpen titta och upptäcka, tar den en paus från godisätandet för att titta vad frisören håller på med så är det helt okej. Vi jobbar inte med att lura eller undanhålla något från valpen, godiset är till för att förstärka händelserna positivt.
Om vi håller fast valpen eller tvingar den att titta rakt fram när den egentligen undrar vad frisören gör med t.ex. baktassen blir känslan negativ för hunden. Att titta och iaktta är nyttigt.

Ett valpbesök brukar oftast innebära att man provar att stå på ett bord, klipper klorna, klipper runt nos och tassar. Vissa valpar kan gå fortare fram än andra, vissa behöver mer tid innan hela kroppen kan bli klippt.
Grunda gärna hemma genom att träna stå på bord, använd gärna ett halkfritt underlag som gör att det känns tryggt att låta tassarna sjunka in i. Möjligen låna husses trimmer, inte för att sätta i pälsen utan mer för att vänja vid ljudet och när det känns okej kan man gå vidare med att låta valpen vänja sig vid maskinens viberationer.
Visa alltid redskapen för hunden, ge godis och ta bort redskapet. Visa det igen och ge godis. När hunden inte bryr sig så mycket om redskapet så prova att hålla i redskapet och röra det i luften, möjligen kan ni låta lite med redskapet (sax: klipp i luften på säkert avstånd. maskin: starta oljudet på säkert avstånd).
Oljud och viberationer är oftast lite jobbiga att hantera för hunden runt leder och bakom nacken. Ju mer ni tränar och belönar hemma ju tryggare blir hunden.

Hundarnas Salong: fluffig valp

Vi har en maxgräns på 45min för valpar, det ungefär så lång tid en liten orkar hålla fokus utan att bli frustrerad. Vi ser det lite som en stubin som långsamt brinner av, vi vill avsluta innan stubinen är slut och vi fortfarande är på topp.

Med valpar ber vi er alltid att bada hunden före besöket, för att pälsen ska vara så ren som möjligt och kunna ge ett så gott resultat så möjligt. Är pälsen full med grus och smuts så förstör detta verktygen, skär och saxar behöver slipas oftare och i förlängningen blir vi tvungna att höja priset.

Målet efter valpträningarna är att hunden till sist ska gå som en vuxen hund med full behandling, d.v.s bad+fön+klipp (om det är en klipphund).

#hundarnassalong #valpträning #miljöträning #hundtrim #helsingborg

Publicerad av hundarnassalong

Educated, certified and professional dog and catgroomer working with Fear Free methods

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: