Vardagsstress

I förra inlägget skrev jag om hur hundens ömma punkter kan bero på bl.a. utrustning som den bär. I detta inlägget tänker jag göra en liknande koppling mellan stress och promenader.

hundarnas_salong_hund_tittar.jpg

Kan en hund gå in i väggen?

Ja, det kan den. Precis som när vi människor utsätts för långvarig negativ stress så kan det även ge konsekvenser för våra fyrbenta. Även är det så att en individ som aldrig får tid till ordentlig vila och återhämtning har svårt att hantera ytterligare stress, jag tänker då på speciella situationer som t.ex. kalas, väntrummet hos veterinären m.m.

Säg att din hund går med konstant stress, något som kroppen efter tid vant sig vid och anpassat sig efter och kan hantera hyfsat, men lägger vi på ytterligare stress så slår det över. Som t.ex. ett kalas med mycket stim & stoj eller ett rum med konstiga ljud och dofter som hos veterinärens väntrum.
Isolerar vi händelsen och tittar på den för sig, t.ex. ett kalas, så är den inte ”så farlig”, en trygg hund kan hantera situationen och t.o.m. ha glädje av den. Men ser vi händelsen i ett större perspektiv som hela hundens liv och vardag så kanske kalaset är droppen som får bägaren att rinna över. Det blir för mycket helt enkelt.
Ofta är det så att när en hund kommer stressad till min salong så finns det också mer än en bakomliggande orsak. Förhållandet mellan ägare och hund kan t.ex. vara ansträngt, hundens pip och gnäll stressar husse eller matte som till sist säger ifrån och skapar ännu mer stress hos hunden. Speciellt hundskall stressar oss människor, skall kan bero på stress och då har vi en negativ spiral som är svår att ta sig ur. Skall-stress-tillrättavisning-stress-skall.. du förstår vart jag vill komma?
Ett djupt andetag hjälper ofta, det är en klyscha jag vet men det är en sann klyscha. Djupa andetag löser inte hela problemet men det lugnar situationen så att man kan hantera den bättre.

Hur kan vi hjälpa hunden att bli lugn i vardagen?

Förutom det mest självklara att hunden behöver ett kärleksfullt hem, en bädd i en vrå som den är fredad i, tydliga regler, mat och motion inkl. tid för återhämtning så kan det vara bra att titta på sig själv. Fundera över ditt förhållningssätt till hunden, hur tydlig är du för din hund, hur är ditt kroppsspråk och hur verbal är du med din hund? Ibland har vi en spänd kropp, uppdragna axlar och spända mungipor. Ibland pratar vi oavbrutet för vi själva är uppjagade av en situation och kan inte sluta säga ”Duktig hund, det går bra, duktig” alternativt ”Sluta nu, sluta sjåpa dig, skärp dig”.
Hunden läser dig som en öppen bok, det är verkligen jättesvårt att tänka på allt, men här hjälper djupa andetag dig igen. Ett djupt andetag gör att du blir tyst, reflekterar och du släpper ner dina axlar.

Vad som är extremt viktigt för hunden är att få vara .. just en hund.

hundarnas_salong_hund_luktarMen vad är viktigt för en hund? Vad ingår i deras naturliga beteende?
Lukta är ett av deras största beteende. Lukta, spåra och undersöka. En hund som får lov att lukta färdigt under en promenad är en hund som är betydligt lugnare än en som inte får. Att konstant bli bortsläpad från en intressant lukt kommer att ge din hund vardagsstress. Faktum är att ju mer man drar bort hunden från intressanta lukter och avbryter den ju mer kommer den att stanna och streta emot under promenaden, eftersom att lukta och sniffa är lugnande för hunden kommer behovet bara att växa ju mer den avbryts. Så låt din hund få lukta klart, alla vinner på det.

hundarnas_salong_snuffelmattaLukta och spåra, rota och leta. DET tycker din hund om! Nu när det är höst har vi stora lövhögar överallt, de doftar fantastiskt, fulla av spår som färdats lång väg. Prova att ta med godisbitar på promenaden, stanna vid ett ”lövigt” ställe och strö ut godbitarna, låt din hund leta upp bitarna. Han kommer att älska det!

När vi inte har lövhögar överallt kan man vara uppfinningsrik på andra vis i naturen, men man kan även köpa eller göra sig en egen snuffelmatta. Det är en matta med fleecebitar där du gömmer godbitar i, det blir samma som med lövhögarna – hunden får lukta, rota och leta efter sin mat. Ett naturligt beteende för hunden.

Titta är också viktigt, när något udda händer måste hunden få studera händelsen. Eller vad som nu händer under promenaden. Iaktta gärna hundens kroppsspråk här, så det inte är så att hunden ”frusit” och fokuserar för mycket på något, beroende på situation kan det bli stresspåslag. Om hunden bara iakttar och studerar behöver du tänka på att hålla ett avslappnat kroppsspråk och ett löst koppel, spänningar skapar spänningar.

Koppel

Då kommer vi till det som jag tycker är väldigt intressant, hur vi kan påverka genom vilken utrustning vi använder på hunden!

hundarnas_salong_spårlina

Precis som i förra inlägget om selar har vilket sorts koppel stor påverkan på din hunds välmående, helst att föredra är att hunden är ”naken”. Inget som stör och inget som stressar. Men återigen, vi har koppellagen och strikt hundägaransvar i Sverige vilket gör att vi måste använda utrustning på våra hundar. Hur gör vi då det bästa av situationen?
-Vi köper långlina!, vill jag ropa. En långlina eller ett koppel på minst 3 meter gör att din hund kan ströva mer ”fritt” och lukta på sin omgivning i större utsträckning än med de traditionella kopplen som finns i butik på 1-1,8 meter. En hund som har längre koppel lär dra mindre för den bl.a. har lättare att undersöka sin omgivning i lugn och ro.

Så finns det de som gillar flexikoppel, för du behöver inte ha koll på linan hela tiden, fippla och samla ihop utan man håller bara i ett plasthandtag med en stoppknapp och trycker på den när man tycker att längden räcker.
Där finns flera problem med flexikoppel,
Dels är linan alltid ”spänd” vilket gör att hunden lär sig att det är normaltillståndet på ett koppel, du får en hund som alltid ser till att kopplet är spänt. Med andra ord en dragande hund.
Dels vet inte din hund hur långt den får lov att gå, ibland är kopplet superkort för ägaren tryckt på stoppknappen och ibland är det jättelångt för ägaren tycker det passar sig just där och då, tills någon dyker upp. Din hund tror att den har hela 5 meter lina att springa med men plötsligt dyker den där inkonsekventa stoppknappen upp och tvärnitar hunden, i ett ryck. Oschysst och med skaderisk på hundens kropp.
Nästa problem jag har är att om man tappar kopplet så är det en stor plastklump som flyger och skramlar efter hunden.

hundarnas_salong_flexi

Sista jag vill lägga till om flexi är att handtagen går sönder, de är plastsaker som inte håller i evigheter. Du lägger hela ansvaret för din hund på ett plasthandtag med 5 meter rulle i. Det finns försäkringsärenden där försäkringsbolag inte täckt skador på hundar som hoppat ut i trafiken när ett flexikoppel gått sönder, p.g.a att de anser att det är ett oaktsamt beteende i trafiken med flexikoppel.

Koppelhantering

Hur man håller i kopplet och hanterar det påverkar också hunden, se kopplet som en tygel till en häst. Var mjuk och vägledande snarare än hård och krävande.

Kopplet ska vara löst men inte släpa i marken, håll dina axlar lågt och dina armar neråt hellre än uppdragna i 90grader.
Jag brukar hålla längden av kopplet i ena handen medan den andra handen håller justeringen i hur mycket koppel jag tillåter för situationen. Börjar min hund att dra och kopplet blir sträckt provar jag att bromsa situationen antingen genom en vissling eller med en godisbit, eller helst både och. Ibland fungerar det med ett ljud/signal/kommando om att nu kommer jag att bromsa dig, kopplet stoppar i någon sekund och släpps sedan efter. Mina hundar förstår då som oftast vad jag vill och saktar ner tempot. Min huvudregel är att aldrig bli stum i min koppelhantering, då blir hunden ”stum” tillbaka.
Ibland kan det hjälpa att stryka på kopplet för att få kontakt med hunden, knip kopplet mellan tummen och dina fingrar och stryk på det mot dig. Vibrationerna i kopplet kommer att förmedlas från dig till hund som troligt kommer att titta tillbaka på dig och i det tillfället belönar du kontakten. Denna typ av koppelhantering kallas BAT, googla det gärna för att hitta mer ingående info kring det.
Inom hund beror allt på situationen, behöver du hjälp med koppelpromenad/hundmöte eller annat rekommenderar jag att du hittar en instruktör på Sveriges Hundföretagare, där kan du fylla i område och bransch och hitta schysst hjälp som är uppdaterad på den senaste hundforskningen och ge dig rätt verktyg för att hantera vardagen enklare.

Jobba på lugnet, att vara här och nu för din hund på promenaderna och lycka till! ❤

hundarnas_salong_promenad.jpeg

#hundarnassalong #koppelhantering #helsingborg #hund #stressainte

Publicerad av hundarnassalong

Educated, certified and professional dog and catgroomers working with Fear Free methods

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: