Hur ofta klipper man sin hund?

Det beror på.
Vilket intresse har du för pälsvård & hur känner din hund inför pälsvård?
Vilken hund har du och vilken typ av päls har den?

Generellt så är intervallerna 4-6 veckor för vissa, 8-10 veckor för andra. Går det längre än så riskerar pälsen gå överstyr och många hundar får tovor om det går för lång tid mellan klippningarna. Vilket är väldigt synd då de flesta vill ha en lite längre päls, som är mysigt, och sedan för att tovor gör ont. Beroende på hur tight de sitter mot huden kan det göra ont att röra sig obehindrat vilket resulterar i att hunden förändrar sitt naturliga rörelsemönster vilket påverkar kroppen negativt.
Ibland sitter inte tovorna så nära huden utan går att snittas upp med saxen. Det som kan bli är att det blir obekvämt för hunden när tovorna tas bort.

Vad händer om hunden har tovor när den kommer till frisören?

  1. Frisyren kommer helt säkert bli den korta varianten.
  2. Det gör ont för hunden för det drar i skinnet när man går igenom pälsen.

Känslan för ägaren blir negativ, som önskade en fluffig frisyr till sin hund.
För hundens del blir vistelsen otrevlig, p.ga. tovklippningen kan göra ont. Vilket resulterar i att miljö + person + situation blir förgiftat från hundens perspektiv. En känsla man måste jobba med i framtiden och det kan ta tid, beroende på hur arbetet utförts och hur din hund mådde innan frisörbesöket, under och efter frisörbesöket.

Känslan för frisören blir inte heller positiv:
Man känner sig maktlös och ledsen över att inte kunna gå kunden till mötes i dennes önskan av frisyr, känner ledsamhet över att hunden är tovig och vilka känslor den kan tänkas gå igenom. Förstår dessutom inte ägaren vid upphämtning varför resultatet är som det är, ja då gråter nästan jag i alla fall. Om inte utåt så inombords.

Tovor är ett tråkigt kapitel. Det var inte där jag skulle hamna egentligen, men det är oundvikligt när man pratar päls och skötsel. Vi frisörer ser så mycket tovor att vi vill varna alla vi ser för att inte trilla i det diket.
Min intention med detta inlägg var att svara på frågan hur ofta en hund klipps.
Med dagens samhälle där man knappt hinner med sig själv kan det vara skönt att lämna bort pälsvården, den blir ordentligt omhändertagen av ett proffs under 1-2h och sedan är det klart!
Ofta tar det längre tid om man gör det hemma, halva dagen går och du hinner inte med dina bestyr samtidigt som hunden blir ofantligt trött på både dig & pälsvården.

Så! Beroende på päls & hund är det generella svaret någonstans mellan 4-10 veckor. 🙂

Publicerad av hundarnassalong

Educated, certified and professional dog and catgroomers working with Fear Free methods

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: