Gästblogg: Kicki Fellstenius

Kicki Fellstenius, med sin ständiga följeslagare och kollega Tage (beagle 5 år)
Foto: Furry Friends, Fotograf: Matilda Persson

Kastrering eller ej – Vad är bäst ur hundens perspektiv?

Hej, Kicki Fellstenius heter jag och jag är hundpsykolog och driver hundträningsföretaget Glada Jyckar i Stockholm och online. Jag har också en podd som heter Hundpodden med Kicki & Tage där jag delar med mig av kunskap och försöker inspirera till ett rikare hundliv och ökad förståelse för våra fyrbenta vänner. När Jessica bad mig gästblogga på temat kastrering så sa jag direkt ja, men när jag började skriva var det lite klurigare än jag först trodde… 😊

Åsikterna om kastrering är många, och ofta helt motstridiga. Mängden forskning på området är begränsad och erfarenheterna av kastrering varierar. Det är därför inte lätt att svara på om det är bäst för hunden att bli kastrerad eller ej. Det enda rätta svaret på frågan är helt enkelt; ”Det beror på”. 

Det är vanligt att hundägare får rekommendationen att kastrera sin hanhund för att minska aggressivitet, tikintresse, stress och inne-kissande. När det gäller tikar så rekommenderas ofta kastration för att slippa jobbiga löp/skendräktigheter eller för att förebygga livmoderinflammation och juvertumörer. Men kan man vara säker på att en kastrering minskar dessa problem? Och finns det några risker med att kastrera? 

I det här blogginlägget delar jag med mig av min bild av för- och nackdelar med kastrering. Min bild är baserad på aktuell forskning (som dock är ganska tunn på området), mina egna erfarenheter som hundpsykolog (och även som hundägare) samt erfarenheter från andra kunniga hundpsykologer och veterinärer. 

Kirurgisk eller kemisk kastrering?

Vid en kirurgisk kastrering av tik eller hanhund sker kastreringen, precis som det låter, genom ett kirurgiskt ingrepp och ingreppet är oåterkalleligt. För hanhundar finns alternativet att genomföra en kemisk kastrering och den vanligaste typen är genom ett chip som sitter i ca 6 eller 12 månader, beroende på variant. 

Medicinska effekter

De medicinska fördelarna med kastrering är att tiken inte kan få livmoderinflammation, och att risken för juvertumörer sannolikt minskar. När det gäller hanhundar så minskar risken för problem med prostatan och risken för testikelcancer försvinner helt eftersom de inte har några testiklar kvar. Ytterligare en medicinsk effekt är självklart att vi kan undvika oönskade parningar. De medicinska nackdelarna/riskerna är att det finns en ökad risk för övervikt och hunden kan bli inkontinent (framför allt tikar, men även hanhundar). Dessutom innebär ju alla operationer risker och man bör alltid väga för- och nackdelar innan man söver ett djur. 

Beteendemässiga effekter hos hanhundar

När det gäller hanhundar så finns det vissa beteendeproblem som sannolikt kan lindras av en kastrering; överdrivet tikintresse, viss hanhundsaggressivitet, revirkissande är några exempel. En hanhund som påverkas mycket av tikar i omgivningen kan även få ett generellt stresspåslag och även detta skulle kunna lindras vid en kastrering. 

Det finns dock risk att en del av problemen inte löses av en kastrering, eller att de till och med förvärras. Osäkra hanhundar kan bli ännu osäkrare vid en kastrering, så om aggressivitet eller stress grundar sig i osäkerhet så riskerar vi att dessa utmaningar ökar. Jag har sett många exempel på aggressiva hundar som blivit ännu mer aggressiva i samband med kastrering. En annan negativ effekt för kastrerade hanar är att andra hanhundar ofta behandlar dem som om de vore tikar, vilket inte alltid uppskattas av den kastrerade hanen. 

Beteendemässiga effekter hos tikar

För en tik som har det besvärligt mentalt under löp eller skendräktighet finns det goda chanser att hon blir hjälpt av en kastrering. Bäst resultat får man om man kastrerar tiken mellan löpen när hon mår som bäst mentalt. 

Fler tankar kring kastrering

De flesta hundar blir mer matglada vid en kastrering och det kan ju både vara positivt och negativt. Positivt för att det går lättare att motivera hunden vid träning, lättare att få i den sin mat etc. Och negativt för att det ökar risken för övervikt, att den sätter i sig olämpliga saker ute eller börjar sno mat inne. 

Även aktivitetsnivån kan påverkas och många hundar upplevs lugnare efter en kastrering. Vissa blir så lugna att det kan upplevas som negativt, medan andra hamnar på en mer hanterbar aktivitetsnivå om de varit aktiva innan. Men återigen, om en hög aktivitetsnivå beror på osäkerhet och stress så kan aktivitetsnivån öka vid kastrering. 

Pälskvaliteten kan förändras i samband med kastrering, både på tik och hanhund. Dessutom påverkas hundens tillväxt, vilket skulle kunna leda till ortopediska problem framför allt på storvuxna raser. 

När det gäller den kemiska kastreringen så är det viktigt att känna till att eventuella problembeteenden kan förvärras initialt samt att en kemiskt kastrerad hund inte får tävla pga att kastreringen räknas som doping/medicinering. 

Min kollegas hund Diesel poserar snällt på en sten. Foto: Kicki Fellstenius

Råd och rekommendationer

Det är omöjligt att ge generella råd angående kastrering, eftersom effekten på hundens beteende varierar från individ till individ och det är svårt att förutse hur de medicinska riskerna slår. Det är viktigt att känna till att kastrering inte funkar som en universallösning för att lösa beteendeproblem. Hunden blir inte mer lätthanterlig och följsam. Det finns till och med risk att hunden blir mer stressad och att eventuella beteendeproblem ökar eller uppstår, särskilt om hunden i grunden är osäkert lagd. Beteendeproblem relaterade till hög testosteronnivå, som exvis överdrivet tikintresse, revirkissande, mm har goda chanser att minska vid en kastrering. Tikar som mår dåligt mentalt i samband med löp får sannolikt en ökad livskvalitet vid kastrering. Det är viktigt att även väga in de medicinska fördelarna och riskerna inför beslutet ang kastrering. 

Min rekommendation är att du skaffar dig kunskap och diskuterar eventuella för- och nackdelar med veterinär och hundpsykolog innan du fattar ett beslut ang kastrering. Och att du inte kastrerar ”bara för att” eller i förebyggande syfte. Låt hunden utvecklas fysiskt och mentalt så att du har en chans att bedöma om fördelarna eller nackdelarna kommer överväga för just din hund. Om du tror att kastrering kommer hjälpa din hund så rekommenderar jag om det gäller en hanhund att du börjar med en kemisk kastrering för att prova hur effekten blir och därmed har möjlighet att låta hunden återgå till okastrerad om de positiva effekterna inte överväger. 

Min personliga åsikt

Min personliga åsikt är att jag i grunden vill låta hunden vara så naturlig som möjligt. Att i första hand tillrättalägga miljön och träna dem att hantera olika situationer. Men inte till varje pris och på bekostnad av hundens livskvalitet. Många av oss lever i en extrem situation med många hundar på liten yta och för hanhundar med hög testosteronnivå kan det bli för mycket att hantera och leda till stress som skulle kunna avhjälpas med kastrering. 

Min egen hund Tage, en beagle på 5 år, är kastrerad sedan 2 år tillbaka. Orsaken till att jag övervägde kastrering var att han hade ett extremt stort tik-intresse och vi lever i en miljö där vi i princip alltid har löptikar omkring oss. Jag väntade tills han var 3 år med att genomföra kastreringen, för jag ville först se om problemen gick att lösa med träning och mognad. Och vi kom en bra bit med det, men nådde aldrig hela vägen fram. Tage är dessutom lite osäkert lagd vilket gjorde att jag kände viss oro för att hans osäkerhet skulle öka. Jag började med en kemisk kastrering som hade en väldigt positiv effekt på Tages stressnivå. Och när stressnivån gick ner så minskade även hans osäkerhet, så för Tages del har kastreringen varit en positiv erfarenhet. Det är dock viktigt att ha i bakhuvudet att varje hund och situation är unik, och tyvärr är det omöjligt att veta säkert vilka effekter en kastrering kommer ha på en viss individ. 

/ Kicki Fellstenius,
Hundpsykolog Hundinstruktör www.gladajyckar.se
Hundpodden med Kicki & Tage – En livsstilspodd för hundälskare: www.hundpodden.se 

Publicerad av hundarnassalong

Educated, certified and professional dog and catgroomers working with Fear Free methods

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: