Hundar gillar inte bungyjump.

Ett säkert lyft är starten på nästan alla hundklippningar. Ibland behövs detta moment övas för både hund & ägare, så det känns bekvämt samt tryggt. Rutiner är viktigt, då sitter det i ryggmärgen hur momentet ska gå till – inte minst för dig som ägare.
Förbered hunden, lägg till ett kommando som blir en signal för hunden för ju mer förutsägbart något är ju bättre.
En trygg hand under hundens rumpa och en trygg famn att luta framdelen på. Beroende på hur hunden mår i sin kropp (då tänker jag främst på ryggen) får du anpassa lyftet efter det.
Ryggen ska hållas rak och stabil, använd din torso för att stabilisera och ge stöd.

När jag blev med liten hund, min yorkshireterrier Tommy, blev jag plötsligt väldigt medveten över hur viktigt detta faktiskt är. Eftersom Tommy är en miniatyrhund så ska helst allt vara glasklart och utan överraskningar, annars blir han lätt rädd. Inte så konstigt om man tänker på hur det skulle vara som en lilleputt i jättarnas land? Överlevnadsinstinkten har hög och ibland sitter känslorna på utsidan om han utsätts för mycket oro.
Han lyfts flera gånger dagligen då vi har trappor och jag vill inte att han ska gå nerför dom i onödan, med tanke på vilken onödig belastning det är för hans lilla kropp. Vår rutin ser ut såhär:
Han lyfter på en framtass när han vet att han ska lyftas, jag skjuter in höger hand och arm under hans framdel av kroppen och säger ”Åååh, lyft!”. Vid signalen är hans kropp redo och automatiskt sätter han sig i min vänstra hand som är redo bakom honom.
Jag håller honom sittandes i min vänstra hand nerför trappan och ser till att han sitter med en rak rygg än en krokig rygg med hans framben vilandes på höger arm.

I början när han flyttade hem till oss var han inte alls van, han drog öronen bakåt och sköt hela kroppen bakåt så han i princip låg ner platt mot golvet. Då insåg jag att det här får vi öva på och jag förstod också att alla moment ska vara tydliga och glasklara utan överraskningar för honom. Det gäller, enligt min erfarenhet, alla djur. Håll inget överraskningsparty för fyrbenta varelser, jag kan garantera att partyt kommer floppa.

Varför känner jag att jag måste skriva om hur man lyfter en hund?
Mm.. jo, det är såhär att jag sett flera ägare komma till mig med miniatyrhundar som lyfter sina hundar i kopplet. De åker bungyjump utan förvarning ca 1 meter rakt upp i luften, sen landar de på mitt bord och tittar storögt på mig. Det vill jag lova är en superdålig start på ett salongsbesök.
Jag önskar att man sätter sig ner på huk och väntar in hunden, erbjuder ena armen att lägga frambenen på och sedan ger ett tryggt stöd under rumpan, gärna ger en signal innan man lyfter.
Då kan vi får en mycket bättre start innan klippningen börjar.

När er hund är hos mig förbereds den alltid inför varje lyft när vi ska byta station (från bordet till badet, till föningen och till bordet igen).
Jag ber om framtassarna på ena armen, trycker min bröstkorg mot deras kropp och säger ”1, 2, 3 – hopp!”. När ordet ”hopp” kommer så skjuter de ifrån med bakbenen och sätter sig i min famn. Det skonar min rygg oerhört och det gör förflyttningen mycket trevligare även för hunden.

Som sagt – ju tydligare du är, ju mer glasklar en situation är – ju mer bekväm & lugn är Din hund! ❤

Publicerad av hundarnassalong

Educated, certified and professional dog and catgroomers working with Fear Free methods

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: