Gästblogg: Marie Koenen

Mitt namn är Marie Koenen och driver ett litet nosigt hundföretag på Alnarp, Skåne, som heter Byrackaforever. Jag är utbildad hundinstruktör, beteendeutredare/psykolog och instruktör i avancerat specialsök. Har gått ett år på Hundcampus i Halmstad och ett i Hällefors. Älskar att lära mig nytt och hålla mig uppdaterad! 

Mina hundar är utbildade på vägglöss, spansk skogssnigel, svarthuvad snigel och på de två snigelarterna gör vi en del jobb och samarbete med Länsstyrelsen. Vi gör även en del jobb för forskare på universitetet, just nu är det små fågelsändare och humlebon! Vi har även fler spännande projekt på gång. Just det, vi är även med i en eu-finansierad studie på två år om hur specialsökshundar kan användas inom lantbruket. Riktigt spännande! 

Jag har tre hundar, Wilmer, Sonja och Sniff. Sniff flyttade in till mig i december. Då var han ca 2 år gammal och kom från Spanien via BFFstrays. Hans matte hade gått bort i covid-19. 
Han älskar att träna och vi tränade lite med de coola räddningshundarna och vi hoppas komma med vid nästa kursstart. Under tiden har jag utbildat honom till ID-hund och han klarade certifieringen galant! 

Doftdiskriminering: konsten att sortera dofter

Att bli ID-hund handlar mycket om doftdiskriminering. Alltså att kunna sortera bort andra dofter och hålla fokus på just doften från det djuret som ska hittas. Vi har lagt till störningsdofter som viltdoft, hundgodis och annat som kan få Sniff att välja fel spår. Detta är viktigt att kunna och det har vi tränat massvis på! Och så handlar det om att kunna läsa hund. Sniff är en tydlig hund men ibland är det ändå svårt som förare att vara helt säker. Men det har vid flera tillfällen visat sig att han är att lita på! Det är ett nöje att ha honom som kollega. Han ger allt i söken och jag måste komma ihåg att pausa honom. Han hade kunnat hålla på hur länge som helst! 

Vad gör en ID-hund?

ID-hunden Sniff! Foto: Marie Koenen

Som ID-hund kan du få i uppdrag att söka efter olika djur eller människor som försvunnit. Vi har hittills fått uppdrag där vi sökt efter hund, katt och sköldpadda! 

Inför ett sök laddar vi i vår bubbla. ”Nu är det du och jag Sniff!”
Han får dofta på en smeller (en smeller är något som luktar om den individ som saknas som ska presenteras för ID-hunden inför ett sök) , och sen ber jag honom att leta efter spår. När vi är på skarpa sök så är vi koncentrerade och adrenalinet pumpar igång. Om han inte hittar spår så gör vi en ruta runt området djuret har försvunnit ifrån. Hur stor den är beror sig helt på omständigheterna. Sen får han söka runt rutan och se om han hittar ett ut- eller inspår. Sniff ska markera när han hittar spåret och så hänger jag på. Det tar på krafterna att vara hundförare, att hela tiden läsa hunden och ofta är det svåråtkomlig terräng. Ofta är både jag och Sniff helt slut efter ett sök! 

På det senaste söket vi var ute på hittade han spår med en gång. Genom byn, ut på stora åkrar och bort mot tre hus som låg mellan grödorna. Markerade legor och en speciell plats. Och han gjorde det väldigt intensivt. Matte till den bortsprungna hunden fick veta hur hon skulle agera för att locka fram/hem den lilla hunden och två dagar senare återförenades de.

Behåll lugnet i kaoset

Just i detta fallet fick matte tips om att lägga ett matspår hemåt från där Sniff markerade. Men alla sök är individuella och detta var speciellt på det sättet att hunden bara bott hos matte i två dagar. I andra fall kan det vara att vi behöver sätta ut en fälla, dra ett spår med mattes/husses doft eller om du har fler hundar kan du gå ett spår hemåt med den. Om du går ut och letar efter din hund själv så ropa inte hysteriskt. Prata i mobiltelefonen i normal samtalston och be inte hela byn om hjälp att gå ut och leta. Det är lätt att hunden drivs på flykt och försvinner ännu längre bort. Kontakta ID-hund med detsamma så har vi större chans att hjälpa dig! 

Smellers är enkla att göra och kan bli livsviktiga

Har du inte gjort en smeller från ditt husdjur så gör det nu! Ta otvättad päls direkt efter en borstning, eller klipp av några lockar, alternativt kan ni också ta bomullspads och gnida på din hund. Stoppa i en glasburk med lock och skriv datum på. Tänk på att inte smitta pälsen med din doft, och byt ut päls/pads med nytt efter en tids förvaring.

Förhoppningsvis behöver den aldrig användas. Men OM olyckan är framme så ökar oddsen för att få hem er hund om ni förberett er med en smeller. 

Här finns ytterligare tips för kattägare och hundägare

/Marie Koenen, byrackaforever.se
Hundinstruktör, Beteendeutredare, Specialsöksinstruktör

Publicerad av hundarnassalong

Educated, certified and professional dog and catgroomers working with Fear Free methods

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: